DEXION polc

Keresés a Gyakran Ismételt Kérdések adatbázisban

Témakörök

Kifejezés Magyarázat
DEXION polc

SALGÓ eredete a DEXION

Fém polcrendszer perforált lábakra csavarral felszerelve. A mai SALGÓ csavarkötésű polc megjelenését 1937-es esztendőig vezetik vissza. Angliában fejlesztette ki egy Görög származású, de Sydney-ben (1902.12.04)  szűletett mérnök, aki 1924-ben diplomázott egy Angol egyetemen. 1937.10.21-én az akkor fiatal 35 éves mérnök Demetrius Comino megalakította cégét a Dexion Ltd.-t. A „dexion” szó az ókori görögben a „jobb” szóra utal, amely alatt azt értették, hogy irány a tökéletesség felé.


Demetrius egész életére jelemző volt. Mi sem bizonyítja jobban, hogy 1963-ban megkapta a Brit Birodalom Rendje kitüntetést.

Tévesen sokan úgy tudják, hogy a perforált profilt nevezte el Dexion-nak és ebből szárazik a név. A fém perforált profil előtt már több fejlesztése volt, a nyomdaiparból, ahol dolgozott. Ezeket az eszközöket Dexion néven hozta forgalomba. A nyomdaiparban zavarta, hogy a fa polcok nem voltak tartósak, nehezen lehetett szerelni, majd szétszerelni. Ezért kezdett el gondolkozni, mert ménöknek tartotta magát.

1939-re fejlesztett egy a maihoz hasonló profilt, amelyekkel könnyen lehetet szerkezeteket kialakítani. Ezek nem csak polcok, ha nem asztalok, és más fém szerkezetekre is lehetet használni. 1947-májusban az Angliai Chingfordban, első nap 187 m profilt gyártottak le.

Összeszereltek belőle, látrát, lépcsőt, polcot, ékszíjvédő burkolatot, korlátokat, stb. DEXION néven kezdték el forgalmazni és nagyon gyorsan keresett termék lett.

Gyártották Ausztráliában, Belgiumban, Kanadában, Franciaországban, Chilében, Sapanyolországban, Argentinában, és az USÁ-ban is.

A Dexion céget 1995-ben egy Norvég cég megvásárolta. Angliában 2003-ban a gyártás befejeződőtt. A Dexion raktári állványait a mai napig gyártják több országban és 30 országban forgalmazzák. Magyarországon 3 helyen is gyártanak hasonló polcrendszert.

Demetrius 1974-ben ment nyugdíjba és 1988-ban Athénban halt meg 85 éves korában. Egy maradandó polcrendszert hagyott hátra az utókornak. Köszönjük.

DEXION állványrendszer mérete

Az állványrendszer tervezésekor az angolszász mértékegységet használta Demetrius Comino mérnök.

1 col= 2,54 mm,  az Amerikaiaknál, 1 inch= 2,54 mm, Régebben a Magyarok is alkalmazták, mint 1 hüvelyk = 2,54 mm.

Europában a Német zoll szóból származó és col-nak mondott mértékegység terjedt el, amit manapság col vagyis colos polcrendszernek mondunk.

Ami még érdekes, hogy a tervezésnél és gyártásnál a szerelés és a méricskélés csökkentése végett raszter beosztásokkal látták el a DEXION profilokat.

1 raszter 76,2 mm vagyis 3 col. Egy lyuk távolság 19,05 mm, ami megadja a polcszintek állíthatóságának a méretét.

dexion 4

A világban ahogy Magyarországon is sok helyen áttértek az 1960-ban elfogadott SI vagyis a nemzetközi mértékegységrendszerre, amely a 10 hatványain alapul. Az így gyártott polc elemeket metrikus méretűnek hívjuk. Pl.: 300x1200, 400x1000, 500x800 mm

Pl: 1 000 mm széles SALGÓ polc colos méretben a 39 col méretűhöz közelít vagyis 991 mm-es.

A profil lábakat a mai napig col méretben gyártják, de milliméterben adjuk meg a méretét.

1981, 2438, 3048 mm mm (780, 960, 1200 col)

kerekítve= 2 m, 2,5 m, 3 méteres SALGÓ profil lábakról beszélünk, ami megadja az állványunk magasságát is.

Miért lehet, akkor mégis colos polcokat vásárolni a mai napig Magyarországon? Ennek két oka van.

Az egyik oka, hogy a mai napig történik jelentős polcrendszer kiszállítás Angliába Magyarországról.

A másik pedig, hogy az 1960-as évektől gyártanak Salgótarjánban DEXION polc állványrendszer elemeket, de nem kezdettől gyártottak metrikus méretben polcokat. A régi colos polcokat nem lehet összeépíteni a metrikus polc részeivel. + van olyan helyzett, hogy a colos méretű polc a megfelelő egy-egy helyre.

Az itthoni gyártó régeben DEXION – SALGÓ felíratot nyomott a polcelemekbe, később ez elmaradt és főleg amióta Magyar többségi tulajdonba került a Dexion – Salgó polc gyár a DEXION felírat elmaradt és most mivel most már teljesen Magyar tulajdonban van így nem is találunk rajta felíratot. Ami még a történethez tartozik, hogy lejárt az 50 éves szabadalom, ezért most már több gyártó is gyárt SALGÓ polc elemeket.  Magyarországon 4 SALGÓ polc gyártót ismerünk.

Synonyms: SALGÓ, SALGÓ-DEXION